Töltse le mobil applikációnkat!
Hétfő - Péntek 8:00 - 17:00
Szombat és Vasárnap - ZÁRVA
+36 (30) 903 2595
info@orvoskecskemet.hu
Talfája köz 58/2.
Kecskemét
E-Recept
Foglaljon időpontot mobilalkalmazásunkban!
E-Recept

Ortopédia

Ortopédia - Szolgáltatási lista

Az ortopédiai ellátás kereteiben belül az alábbi mozgásszervi betegségek vizsgálata és kezelése végezhető el rendelőnkben (állkapocsízület kívételével) felnőtteknél és gyermekeknél.

- Csípőízületi bántalmak
- Térdízületi bántalmak
- Boka és lábtő kórképei és deformitásai
- Előláb deformitások (bütyök, kalapácsujj, lúdtalp)
- Gerincbántalmak
- Felső végtag, váll, könyök megbetegedései
- Ízületek tájékozódó ultrahangvizsgálata

Milyen kezelési lehetőségek állnak a praxison belül rendelkezésünkre?

- Ízületek hyaluronsavas injekciós kezelése artrózisban
- Ízületek egyéb injekciós terápiája
- Segédeszközök felírása
- Komplex fájdalomcsillapítási stratégiák felállítása
- Részletes konzultáció, tanácsadás, másodvélemény kiadása

Ortopédiai magánrendelésünk fogad gyermekeket is az alábbi spektrummal:

láb szerzett deformitásai – diagnosztika, kezelés
Gyermekkori térdízületi rendellenességei diagnosztikája, kezelése (Genu varum/valgum, M. Schlatter-Osgood)
Gyermekkori csípőízületi rendellenességek diagnosztikája, kezelése
csecsemőkori fejlődési csípő dysplasia (DHD) ultrahangos szűrése, konzervatív kezelése
Csípőfájdalmak differenciáldiagnosztikája (Coxitis fugax, M. Perthes, Epiphyseolysis capitis femoris)
Gerincbántalmak diagnosztikája, konzervatív kezelése (Scoliosis, M. Scheuermann)

Hialuronsavas kezelés artrózisban

A hialuronsav kezelésről

A hialuronsav (HA) a kötőszövet egyik legfontosabb eleme, a glükózaminoglikánok csoportjába tartozik. A gerincesek extracelluláris mátrixának alkotója. Nagy vízmegkötő képességével a HA kiemelkedő tulajdonságú. Méretéhez képest hatalmas mennyiségű vizet köt meg. Csakúgy, mint a víz, rendelkezik azzal a tulajdonsággal, hogy összenyomhatatlan. Az embrionális fejlődési szakaszban is jelentős o szerepe, amikor a különböző, még fejlődés alatt álló struktúrák nem alakultak ki, nem „szilárdultak” meg. Fontos kiemelni a csigolyák közti porckorongok egyik alkotóelemét, a nucleus pulposust, amely rugalmasságát és egyben stabilitását a HA-nak köszönheti, ezáltal képes a testtömegünk viselésére.

A hialuronsav az ízületi folyadék, fontos alkotóeleme, úgynevezett kenőanyagként funkcionál. Belőle épülnek fel a hosszú láncú, nagy vízmegkötő képességű molekulák. Alapelv az ízületi porcot illetően, hogy a HA-nak köszönhetően páratlan erőviselésre képes az ízület, elmételileg több tonna súlyt is meg tudna tartani porckárosodás nélkül.

Ízületeinkben a porcok táplálásáért nem a vérerek, hanem az ízületi folyadék a felelős. Mozgáskor mechanikusan, nyomás hatására veszik fel a tápanyagot, mint egy természetes pumpa. Minden lépésnél, mozgásnál a synoviét szivacs módjára veszik fel a porcsejtek. Egyszerű, egyenes vonalú, egyenletes mozgás, mint pl. a kocogás, kerékpározás elegendő porcaink megfelelő táplálásához.

A HA viszkozitása a terhelés mértékének és irányának függvényében változi: minél nagyobb a nyíróerő, annál kisebb a viszkozitás. Ekkor ugyan folyékony, de nem annyira, mint a víz, ami kipréslődne az ízületből. Kémiai hatások által az ízületi porchoz való tapadása megnövekszik. A HA molekulás a mozgások kezdeti szakaszán, mint pl. a felállás, felugrás szakaszában erő behatására összecsavarodnak, gömb alakba rendeződnek, és függnek, mint egy golyóscsapágy a porcfelszínen. Ha egy gyors oldalirányú mozgás következik be, pl. futásnál, a HA szívóssága a szerkezeti viszkozitás miatt csökken és vele együtt a súrlódás is.

Gyulladás vagy sérülés esetén csökken a HA termelése; ebben az esetben lehetőség van kívülről, injekció által pótolni, hogy a „kenőfunkció” ismét helyre álljon és elkerülhető legyen az ízfelszín további pusztulása.Molekulasúly szerint több formát különböztethetünk meg: rövidláncú (kis molekulasúlyú), és hosszúláncú (nagy molekulasúlyú) HA-t. A terápiás indikáció és hatás is el fog térni.

ALACSONY MOLEKULASÚLYÚ HA:

Elsősorban heveny, aktivált artrózisban hat (ld. később); a duzzanatot okozó porckopásokban gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van.NAGY MOLEKULASÚLYÚ HA:

A még rendelkezésre álló porcfelszínhez kötődik, ezáltal segít a porcfelszínek egymáshoz való csúszásában, ammit hosszú távon fenntart. Fontos kiemelni, hogy aktivált artrózisban fokozhatja a tüneteket, ezért ezt a formát mindenképpen a nyugodt, gyulladásmentes fázisban kell beadni.

HABÁR A HA-T LEGTÖBBSZÖR A TÉRDÍZÜLETBE ADJÁK BE, A VÁLL-, CSÍPŐ, UGRÓÍZÜLETBE, SŐT KISEBB ÍZÜLETEKBE IS BEINJEKTÁLHATÓ.

Csípőízületi beadásnál javasolt először a helyi érzéstelenítő használata, majd az ultrahang vezérelt HA beadás. Összességében elmondható, hogy a HA kezelést érdemes 9-12 havonta ismételni, még akkor is, ha visszatérő fájdalom az egykori fájdalomnál kisebb mértékű. Ezt főleg azon betegeknél ajánljuk, ahol az első terápia nagy sikert ért el. A hosszútávú tanulmányok igazolták, hogy egy-egy kezelés shub után akár 2 évig is kimutatható a gyulladáscsökkentés az ízületben.

HOGY NÉZ KI A GYAKORLATBAN?

Az arthrosis I. stádiumában az életmódváltás (például diéta, rendszeres testmozgás) javasolható.

A második stádiumban biztonságos a hosszú hatású nagy molekulasúlyú egyszeribeadású készítmény alkalmazása, ami legyen 2-2,5% a tartalmú. Ilyenkor a porckárosodás még nem olyan nagy és az egyszeri, nagyobb molekulasúlyú HA-val is hosszabb távra áthidalható a probléma. A kezeléssel jó porcprotektív hatás érhető el.

A harmadik stádiumban megoszlanak a vélemények a választandó készítmény tulajdonságát illetően, hiszen itt már jelentősebb a porc károsodás. Ettől a stádiumtól az aktivált artrózisos shubok száma növekedhet, és ez határozza meg a kezelést: ha erről van szó akkor az orális NSAID terápia mellett a fent leírt elvek alapján alacsony molekulasúlyú HA-t kell adni. A hosszú hatású ellenjavallt. A kezelést akár ismételni is lehet, de legfeljebb három alkalommal. Ha elmúlik az akut gyulladás, akkor lehet rátérni egy akár kisebb, de minimum 1,5-2% os a tartalmú készítményre. A harmadik stádiumban aktivált arthrosis nélkül beadható a hosszú hatású HA.

A negyedik stádiumban ezeknek a készítményeknek a hatásosságára nincs bizonyíték.

KONKLÚZIÓ

Az artrózis kezelésére vonatkozó irányelvek a terápia első lépcsőjeként az életmódbeli változtatásokat jelölik meg. Amennyiben ezekkel nem jár sikerrel a páciens, akkor jönnek szóba a lassan ható tüneti szerek (glükózamin, kondroitin szulfát), illetve a topikális nem szteroid gyulladáscsökkentők. Ha a betegnél továbbra is fennállnak a tünetek, akkor a terápia következő lépcsőjén az orális nem szteroid gyulladásgátlók mellett megjelennek az intraartikuláris hialuronsavas injekciók. A megfelelő hialuronsav készítmény kiválasztásánál több szempontot kell mérlegelnünk, köztük a beteg általános állapotát, az arthrosis előrehaladásának mértékét, gyulladásos shubok meglétét stb. A HA molekulasúlya és stabilitása tekintetében széles palettáról választhatjuk ki a páciensünk számára legmegfelelőbb készítményt. Például az 1%-os hialuronsavat főleg aktivált artrózisban érdemes adni, míg a nagyobb molekulasúlyúakat gyulladásos fázison kívül bármikor a II. és III. stádiumban. Az intraartikuláris hialuronsavas injekcióval végzett kezelés előnye, hogy az ízületet két három nap kímélet után úgy terhelhetjük a mindennapokban, ahogy korábban. Érdemes a betegekkel hosszútávon is kapcsolatot tartani, visszajelzést kérni, hiszen a tapasztalati adatok birtokában még eredményesebben tudjuk kiválasztani páciensünk számára a legmegfelelőbb készítményt.

(A cikk szerzője Dr. Rumi Márk, ortopéd-traumatológus szakorvos)

Csecsemők ultrahangos csípőszűrése

A csípő ultrahang vizsgálata

A csecsemőkori csípőízületi ultrahang szűrést a baba születésétől 6 hónapos koráig végezzük. Koraszülés esetén amennyivel korábban született a csecsemő, annyival később ajánlott a szűrés. Fontos, hogy a szűrés mielőbb megtörténjen, mert a korán megkezdett terápia hatékonysága is jobb.

Az ultrahang vizsgálat fájdalmatlan gyors, nem jár sugárterheléssel és az egyik leghatékonyabb eljárás a csecsemők csípőfejlődései rendellenességeinek szűrésére. Svájcban, Németországban és Ausztriában már a szülészeti intézményben megtörténik a csípő UH vizsgálat . Németországban eltöltött szakképzésem alatt lehetőségem volt személyesen Prof. Dr. Graf -tól, a módszer kidolgozójától a vizsgálati technikát elsajátítani. Összehasonlítva a fizikális diagnosztikával (ami a mai napig része a szűrővizsgálatnak), objektív, nyomonkövethető információt ad a csípők állapotáról.

A csípő ultrahang szűrését a baba születésétől 6 hónapos korig végezzük. Csípő vizsgálathoz szükséges a gyermek combjának megfelelő pozícióban tartása, melyhez szükséges a szülő segítsége. A vizsgálat a csípőficam szűrésére alkalmas, az elérés fokának pontos,mérhető módszere. Ábrázolja a csípőizületi porcfelszínt, a vápát, a combfej helyzetét szögben határozza meg.

Különösen fontos azon csecsemőknél, akik családjában előfordult csípőficam /genetikai tényezők/, illetve a várandósság, szülés kapcsán jelentkeztek komplikációk. Farfekvéses szülés, ikerterhesség, kevesebb magzatvíz, melyek a magzat kényszertartását okozhatják, következményesen befolyásolva a csípőizület fejlődését.

A vizsgálat előkészületet nem igényel, a baba éheztetése nem szükséges. Ha rendelkezésre áll korábbi dokumentáció a várandóság vagy az újszülöttkor idejéből, ezeket a vizsgálatra feltétlenül hozzák magukkal.

A vizsgálat előtt javasolt a gyermeket megetetni, semmiképpen se éhgyomorra érkezzen, mert akkor nyugtalan lehet a vizsgálat során. Javasolt hozni cumis üvegben anyatejet v. tápszert, 1 db ruhapelenkát.

Ortopédia - Szakorvos

Dr. Patocskai Máté

Ortopédia, Izületi ultrahang

Orvos adatlap
Időpontot foglalok!
© 2023 Járomi Medical Orvosi Rendelő - All Rights Reserved
menuchevron-down