Töltse le mobil applikációnkat!
Hétfő - Péntek 8:00 - 17:00
Szombat és Vasárnap - ZÁRVA
+36 (30) 903 2595
info@orvoskecskemet.hu
Talfája köz 58/2.
Kecskemét
E-Recept
Foglaljon időpontot mobilalkalmazásunkban!
E-Recept

Csecsemő csípő ultrahang

Csecsemő csípő ultrahang - Szolgáltatási lista

Csecsemők ultrahangos csípőszűrése, csecsemőkori fejlődési csípő dysplasia (DHD) ultrahangos szűrése

A vizsgálatokat Dr. Patocskai Máté Ortopéd Szakorvos végzi szerdánként az ortopédiai rendelés keretében.

A csecsemőkori csípőízületi ultrahang szűrést a baba születésétől 6 hónapos koráig végezzük. Koraszülés esetén amennyivel korábban született a csecsemő, annyival később ajánlott a szűrés. Fontos, hogy a szűrés mielőbb megtörténjen, mert a korán megkezdett terápia hatékonysága is jobb.

Az ultrahang vizsgálat fájdalmatlan gyors, nem jár sugárterheléssel és az egyik leghatékonyabb eljárás a csecsemők csípőfejlődései rendellenességeinek szűrésére. Svájcban, Németországban és Ausztriában már a szülészeti intézményben megtörténik a csípő UH vizsgálat . Németországban eltöltött szakképzésem alatt lehetőségem volt személyesen Prof. Dr. Graf -tól, a módszer kidolgozójától a vizsgálati technikát elsajátítani. Összehasonlítva a fizikális diagnosztikával (ami a mai napig része a szűrővizsgálatnak), objektív, nyomonkövethető információt ad a csípők állapotáról.

A csípő ultrahang szűrését a baba születésétől 6 hónapos korig végezzük. Csípő vizsgálathoz szükséges a gyermek combjának megfelelő pozícióban tartása, melyhez szükséges a szülő segítsége. A vizsgálat a csípőficam szűrésére alkalmas, az elérés fokának pontos,mérhető módszere. Ábrázolja a csípőizületi porcfelszínt, a vápát, a combfej helyzetét szögben határozza meg.

Különösen fontos azon csecsemőknél, akik családjában előfordult csípőficam /genetikai tényezők/, illetve a várandósság, szülés kapcsán jelentkeztek komplikációk. Farfekvéses szülés, ikerterhesség, kevesebb magzatvíz, melyek a magzat kényszertartását okozhatják, következményesen befolyásolva a csípőizület fejlődését.

A vizsgálat előkészületet nem igényel, a baba éheztetése nem szükséges. Ha rendelkezésre áll korábbi dokumentáció a várandóság vagy az újszülöttkor idejéből, ezeket a vizsgálatra feltétlenül hozzák magukkal.

A vizsgálat előtt javasolt a gyermeket megetetni, semmiképpen se éhgyomorra érkezzen, mert akkor nyugtalan lehet a vizsgálat során. Javasolt hozni cumis üvegben anyatejet v. tápszert, 1 db ruhapelenkát.

Ortopédia - Szakorvos

Dr. Patocskai Máté

Ortopédia, Izületi ultrahang

Orvos adatlap
Időpontot foglalok!
© 2023 Járomi Medical Orvosi Rendelő - All Rights Reserved
menuchevron-down