Töltsd le mobil applikációnkat!
Hétfő - Péntek 8:00 - 17:00
Szombat és Vasárnap - ZÁRVA
+36 (30) 903 2595
info@orvoskecskemet.hu
Talfája köz 58/2.
Kecskemét
E-Recept
Foglaljon időpontot mobilalkalmazásunkban!
E-Recept

2024.ápr.22

Mikor javasolt a csecsemő csípő ultrahang elvégzése?

Minden szülőnek gyermeke egészsége a legfontosabb. Az alábbi cikkben összefoglaltuk, mikor ajánlott csecsemőjének csípő ultrahang vizsgálata, valamint bemutatjuk a vizsgálat részleteit is.

Mit vizsgál a csecsemő csípő ultrahang?

A csecsemő csípő ultrahang egy fájdalommentes, gyors és sugárzásmentes vizsgálat, amely pontos információkat szolgáltat a babák csípőízületének állapotáról. Ez a vizsgálat különösen fontos a csípőfejlődési dysplasia (DHD) korai felismeréséhez, ami ha időben észlelt és kezelt, egész életen át tartó problémákat előzhetünk meg. Az ultrahang segítségével a szakorvosok képesek megfigyelni a csípő ízületi porcfelszínt, a combfej helyzetét, és szögben meghatározni a csípőficam mértékét.

 

Hogyan alakul ki csípőficam?

A csípőficam alapvetően a combfej és a csípőízületi vápa illeszkedésének zavarából ered. Normális esetben a combfej szorosan illeszkedik a vápába, biztosítva a stabilitást, és a mozgékonyságot. Amikor azonban genetikai hajlam és/vagy környezeti tényezők hatására a combfej nem helyezkedik el megfelelően a vápában, vagy kiugrik abból, csípőficam alakul ki. Ez a helytelen illeszkedés korlátozhatja a csípő mozgását, és hosszú távon súlyos mozgásszervi problémákat okozhat.

Genetikai háttér

A genetikai tényezők meghatározó szerepet játszanak a csípőficam kialakulásában. Az örökletes csípőficam esetében több gén együttes változása hozzájárulhat a rendellenesség kialakulásához. Ezek a genetikai változások önmagukban nem okoznak csípőficamot, de hajlamot teremtenek rá. Ez azt jelenti, hogy az érintett csecsemőknél nagyobb valószínűséggel fordul elő csípőficam, ha további külső környezeti tényezők is jelen vannak.

Környezeti tényezők

A környezeti tényezők közül több is hozzájárulhat a csípőficam kialakulásához, különösen akkor, ha genetikai hajlam is fennáll. Ilyen környezeti tényezők lehetnek:

 • Harántfekvés és farfekvés: Ezek a magzati pozíciók nyomást gyakorolnak a csípőízületekre, ami növelheti a csípőficam kialakulásának esélyét.
 • Túl szoros pólyázás: A csecsemők túl szoros pólyázása korlátozhatja a csípőízületek szabad mozgását, amely szintén elősegítheti a csípőficam kialakulását.

 

Mikor javasolt elvégezni a csecsemő csípő ultrahang vizsgálatot?

A csecsemők egészséges csípőfejlődésének biztosítása érdekében fontos a csecsemők csípő ultrahangos szűrésének elvégzése. A csecsemők csípő ultrahangos szűrését általában a születéstől számított első 6 hónapban javasolják elvégezni.

A vizsgálat különösen ajánlott az alábbi esetekben:

 • Családi kórelőzmények: Ha a családban korábban előfordult csípőficam, vagy egyéb fejlődési rendellenesség.
 • Ikerterhesség: Az ikerterhességek során a méhen belül kisebb hely jut egy-egy babára, így gyakoribb a csípőficam előfordulása.
 • Farfekvés: Farfekvéses babák esetén hasonló okokból, mint az ikerterhességnél, magasabb a csípőfejlődési rendellenességek kockázata.
 • Aszimmetria: Ha a csecsemő combjain redők, vagy ráncok aszimmetriája figyelhető meg, vagy ha a lábak nyugalmi helyzetben (alvás, pihenés) nem egyforma pozíciót vesznek fel. Végtaghossz különbség, mozgatáskor észlelt roppanás, vagy kattanás szintén utalhat problémára.
 • Fizikális vizsgálat eredménye: Ha a gyermekortopédus a fizikális vizsgálat során a csípőízületet túl lazának, vagy túl kötöttnek ítéli a normálishoz képest.
 • Meglévő diagnózis: A csecsemő csípő ultrahang vizsgálata fontos lehet már ismert csípőfejlődési rendellenesség esetén is, a kezelés hatásának nyomon követése céljából.

Hogyan történik a csecsemő csípő ultrahang vizsgálata a Járomi Medicalban?

 • Időpont egyeztetés: A vizsgálatokat hetente egyszer, Dr. Patocskai Máté ortopéd szakorvos végzi.
 • A vizsgálat napja: Nem szükséges külön előkészület.
 • Vizsgálat előtti táplálás: Javasolt a csecsemőt megetetni a vizsgálat előtt, hogy nyugodt legyen a csípő ultrahang közben.
 • A vizsgálat menete: A szülő segítségével a gyermeket megfelelő pozícióba helyezzük. Az ultrahangos vizsgálófej a baba csípőjére helyezve vizuális képet ad a csípő állapotáról. A csecsemő csípő ultrahang gyors, és teljesen fájdalommentes.

 

Kérjen időpontot csecsemő csípő ultrahang vizsgálatra!

Amennyiben Ön is szülő, és szeretné biztosítani gyermeke egészséges fejlődését, ne habozzon időpontot egyeztetni csecsemő csípő ultrahang vizsgálatra! Kattintson ide, és foglalja le időpontját!

© 2023 Járomi Medical Orvosi Rendelő - All Rights Reserved
menuchevron-down