Töltse le mobil applikációnkat!
Hétfő - Péntek 8:00 - 19:00
Szombat és Vasárnap - ZÁRVA
+36 (30) 903 2595
info@orvoskecskemet.hu
Talfája köz 58/2.
Kecskemét
E-Recept
Foglaljon időpontot mobilalkalmazásunkban!
E-Recept

2024.jan.24

Térdfájdalom okai és kezelése

A térdfájdalom egy rendkívül gyakori, minden korosztályban előforduló panasz. Ebben a cikkben összeszedtünk minden fontos tudnivalót róla.

A térdfájdalom nemcsak kellemetlen, de jelentősen befolyásolhatja életminőségünket is. Egy fájó térd megakadályoz a mozgásban, korlátok közé szorítja a sportolási lehetőségeket, súlyos fájdalom esetén pedig a mindennapi teendőink elvégzésében is hátráltat. 

Ebben a cikkben részletesen foglalkozunk a térdfájdalom tüneteivel, a mögötte álló okokkal, valamint bemutatjuk a vizsgálati, és kezelési lehetőségeket is.

térdfájdalom

Mik a térdfájdalom legjellemzőbb tünetei?

A térdfájdalom tünetei változatosak lehetnek, okoktól függően különböző módon jelentkezhetnek. Nézzük, melyek a legtipikusabb panaszok:

 • Éles fájdalom: Gyakran, hirtelen jelentkező, éles, szúró érzés. Ez a fajta fájdalom általában sérülés esetén jelentkezik.
 • Tompa fájdalom: Ez a típusú fájdalom kevésbé intenzív, viszont hosszabb ideig tart. Gyakran előfordul ízületi gyulladás, vagy túlterhelés során.
 • Égő érzés: Az égő érzés utalhat arra, hogy a térdben gyulladásos folyamat zajlik.
 • Szúró fájdalom: Ez a fajta fájdalom általában mozgás, különösen hajlítás, vagy nyújtás során jelentkezik. Ekkor általában a térdben lévő struktúrák irritálódnak.
 • Duzzanat: A duzzanat a túlzott folyadék felhalmozódását jelzi a térdben, ez gyakran sérülések, gyulladások következménye.
 • Merevség: A térdfájdalommal gyakran együtt jár egyfajta merevség érzése, különösen reggeli időszakban, vagy a térd hosszabb pihentetése után. Ez az állapot gyakori az osteoarthritisben szenvedő betegeknél.
 • Instabilitás érzése: Néhány beteg bizonytalannak érzi a térdét, mintha bármelyik pillanatban "kibillenne" alóla, nem tartaná meg. Ez különösen gyakori az ínszalagok sérülése esetén.

térdfájdalom oka

Milyen okai vannak a térdfájdalomnak?

A térdfájdalom kialakulásának számos oka lehet. Kategóriák szerint egy csokorba gyűjtöttük a legtipikusabb, és leggyakoribb térdfájdalmat kiváltó okokat:

 

Sérülések

Ínszalag-szakadás

Az ínszalagok a csontokat összekötő erős szövetek. A térdben lévő ínszalagok, különösen az elülső keresztszalag sérülése gyakori. Hirtelen irányváltoztatás, megállás, vagy ugrás következtében történhez szakadás.

Meniszkusz sérülések 

A meniszkusz a térdben található porcos szövet, amely szerepet játszik a súlyeloszlásban, és a térdben lévő csontok közötti súrlódás csökkentésében. A meniszkusz könnyen megsérülhet hajlítás és forgatás kombinációjával, különösen akkor, ha a térdre extra nyomás is nehezedik.

Porc károsodása

Porc károsodása, kopása történhet fokozatosan az életkor előrehaladtával, esetleg túlterheltség, akut sérülés, vagy autoimmun betegség eredményeként.

 

Ízületi Gyulladás

Osteoarthritis 

Ez az ízületi gyulladás leggyakoribb formája, különösen az idősebb korosztályban. Az osteoarthritis akkor alakul ki, amikor az ízületi porc elhasználódik, elkopik.

Rheumatoid arthritis 

Ez egy autoimmun állapot, amelyben a test immunrendszere támadja meg az ízületeket, okozva gyulladást, fájdalmat, és duzzanatot. 

 

Túlterhelés

A térdfájdalom túlterhelés következtében akkor jelentkezik, ha az ízületet hirtelen nagy terhelés éri, vagy ha az izmok és szalagok nem megfelelően egyensúlyban vannak. Például, ha valaki túlságosan sokat fut, és nem erősíti meg kellőképpen a csípőizmait, akkor a térde túlterhelődhet, és fájdalom jelentkezhet.

Hogyan lehet kezelni a térdfájdalmat?

A térdfájdalom kezelésének első lépése a pontos diagnózis felállítása. 

Diagnosztikai eljárások

 • Ízületi ultrahang: Az ízületek belső szerkezetéről, az inak, szalagok és porcok állapotáról ad képet. Az ízületi ultrahang különösen hasznos az ízületi gyulladás, ínszalag-sérülések, és meniszkusz problémák diagnosztizálásában.
 • Röntgen: A csontok állapotának vizsgálatára használandó. Segít azonosítani a csonttöréseket, degeneratív ízületi betegségeket.
 • MRI: Részletes képet ad a lágyszövetekről, az inak, szalagok, porcok és az ízületi folyadék állapotáról. 

térdfájdalom kezelése

Kezelési módszerek

 • Gyógyszeres kezelés
 • Fizikoterápia
 • Gyógytorna
 • Műtét

 

Forduljon Orvoshoz!

A térdfájdalom kezelése kulcsfontosságú az egészséges, és aktív élet fenntartásához. Amennyiben Ön is térdfájdalomtól szenved, a fenti tünetek valamelyikét tapasztalja magán, ne habozzon orvosi segítséget kérni!

Kérjen időpontot a Járomi Medicalnál, és tudja egészségét biztonságban mihamarabb!

© 2023 Járomi Medical Orvosi Rendelő - All Rights Reserved
menuchevron-down