Töltse le mobil applikációnkat!
Hétfő - Péntek 8:00 - 19:00
Szombat és Vasárnap - ZÁRVA
+36 (30) 903 2595
info@orvoskecskemet.hu
Talfája köz 58/2.
Kecskemét
E-Recept
Foglaljon időpontot mobilalkalmazásunkban!
E-Recept

2024.febr.27

Mit kell tudni a férfiaknál jelentkező hólyaghurutról?

Ha valaki tapasztalta már a hólyaghurut tüneteit, valószínűleg az egyik legkellemetlenebb, és legfájdalmasabb emlékei egyikeként emlékszik rá.
Mivel férfiaknál a hólyaghurut egy ritkábban előforduló betegség, így kevésbé is tárgyalt. Ebben a cikkben most kifejezetten a férfiaknál előforduló hólyaghurut tüneteit, kialakulásának okait, lehetséges szövődményeit tekintjük át.

orvosi vizsgálat

Mi a hólyaghurut?

A hólyaghurut, hétköznapi nevén felfázás, orvosi nyelven pedig cisztitisz néven ismert. Mindegyik megnevezés helytálló.
A hólyaghurut egy bakteriális fertőzés okozta gyulladás, ami a húgyhólyag nyálkahártyáját érinti. Mivel a férfiak húgycsöve jelentősen hosszabb, mint a nőké, így kisebb gyakorisággal fordul elő, tünetei azonban hasonlóan zavaróak, szövődményeik éppolyan súlyosak lehetnek.

A hólyaghurut tünetei férfiaknál

A leggyakoribb tünetek közé tartozik:

  • Égető érzés vizelés közben
  • Gyakori vizelési inger, akár éjszaka is
  • Alhasi fájdalom
  • Zavaros, véres vizelet
  • Általános rossz közérzet

 

A hólyaghurut kialakulásának okai

1. Bakteriális fertőzés

A hólyaghurut leggyakoribb oka a baktériumok bejutása a húgyutakba. Ezek a baktériumok származhatnak a béltraktusból, vagy a perineum (gát) területéről. A húgyúti fertőzések esetén a baktériumok a húgycsövön keresztül jutnak fel a hólyagba, ahol gyulladást okoznak.

2. Szexuális tevékenység

Szexuális tevékenység során a baktériumok könnyebben bejuthatnak a húgyutakba.

3. Húgyutak elzáródása

A húgyutak elzáródása történhet, például a prosztata megnagyobbodása, vagy húgykövek jelenléte miatt. Ezek megnehezítik a vizelet áramlását. A vizeletpangás a hólyagban elősegíti a baktériumok szaporodását, és a fertőzés kialakulását.

4. Legyengült immunrendszer

Az immunrendszer gyengülése – legyen az krónikus betegségek, stressz, alultápláltság, vagy immunszupresszáns gyógyszerek miatt – szintén hozzájárulhat a hólyaghurut kialakulásához. Ha az immunrendszer nem képes hatékonyan harcolni a kórokozók ellen, nő a fertőzések kialakulásának kockázata, beleértve a hólyaghurutot is.

Egyéb rizikótényezők

Katéter használata: Kórházi ápolás során alkalmazott katéterek baktériumok bejutásának forrásai lehetnek, ami hólyaghurutot okozhat.
Nem megfelelő higiénia: Különösen a WC-használat utáni tisztálkodás elhanyagolása, szintén hozzájárulhat a fertőzés kockázatához.
Kevés folyadékfogyasztás: Ha nem iszunk eleget, csökken a vizelet mennyisége, ami csökkenti a hólyag öblítésének gyakoriságát. Így a baktériumok könnyebben meg tudnak telepedni, és elszaporodni.

Hogyan diagnosztizálható a hólyaghurut?

  1. Vizeletvizsgálat: A beteg vizelet mintájának laboratóriumi vizsgálata.
  2. Vizelettenyésztés: Ha a vizeletvizsgálat fertőzésre utal, vizelettenyésztést végeznek annak megállapítására, hogy mely baktériumok okozzák a fertőzést. Ez segíti az orvosokat a legmegfelelőbb antibiotikum kiválasztásában.
  3. Hólyagtükrözés: Egyes esetekben a hólyag belső vizsgálatára is sor kerülhet. Ez a vizsgálat felfedezheti a hólyag belső falának esetleges gyulladását, vagy egyéb rendellenességeit. Erre egy akut hólyaghurut esetén nem kerül sor.

 

Milyen szövődményei lehetnek a hólyaghurutnak férfiak esetében?

 

1. Vesefertőzés

A hólyaghurutot okozó baktériumok átterjedhetnek a vesemedencébe, ezzel megfertőzve a veséket.

2. Krónikus hólyaghurut

Gyakran visszatérő hólyaghurut esetén a betegség krónikussá válhat, ami folyamatos gyulladással, és fájdalommal jár.

3. Húgyúti szűkületek

Ritka esetekben a hólyaghurut hegesedést okozhat a húgyutakban, ami szűkületek kialakulásához vezethet. Ez megnehezítheti a vizelet áramlását, és további komplikációkhoz vezethet.

Hogyan kezelik a hólyaghurutot férfiaknál?

A kezelés általában antibiotikumokkal történik, emellett pedig fontos a bőséges folyadékfogyasztás, és a pihenés is.

Lépjen Velünk Kapcsolatba Most!

A hólyaghurut férfiaknál is éppoly kellemetlen, és komoly probléma, mint nőknél. Ha tüneteket tapasztal magán, ne habozzon szakorvoshoz fordulni! További információkért, és időpontért keresse fel a minket, a Járomi Medicalt!

© 2023 Járomi Medical Orvosi Rendelő - All Rights Reserved
menuchevron-down