Töltsd le mobil applikációnkat!
Hétfő - Péntek 8:00 - 17:00
Szombat és Vasárnap - ZÁRVA
+36 (30) 903 2595
info@orvoskecskemet.hu
Talfája köz 58/2.
Kecskemét
E-Recept
Foglaljon időpontot mobilalkalmazásunkban!
E-Recept

2024.ápr.12

Mi a migrén és hogyan kezelhető?

Mi a migrén?

A migrén egy specifikus típusú, erős fejfájás. A fájdalom általában pulzáló, egyik oldalon koncentrálódik, és rohamokban jelentkezik (azaz a tünetek hirtelen kezdődnek, nagyon intenzívek egy bizonyos időszakon keresztül, majd megszűnnek). Kísérhetik más tünetek, mint például émelygés, hányás, fény- és hangérzékenység. Ez a neurológiai rendellenesség a lakosság körülbelül 10%-át érinti, a nők körében pedig háromszor gyakoribb, mint férfiak között. A migrén nem csupán fizikai kellemetlenség; hatása kiterjed az egyén mentális egészségére, munkaképességére, és általános életminőségére is, ezért fontos a mielőbbi, és hatásos kezelése.

migrén fejfájás

Mi okozhat migrént?

A migrén pontos okai jelenleg is kutatás tárgyát képezik, de számos tényező hozható összefüggésbe a rohamok kialakulásával.

 • Genetikai hajlam: Ha a migrén több családtagot érint, arra utal, hogy genetikai tényezők játszhatnak szerepet a fejfájás kialakulásában.
 • Neurotranszmitter egyensúlyhiány: Különösen a szerotonin, amely az agyban található neurotranszmitter, szerepet játszik a migrén kialakulásában. A szerotonin szintjének ingadozása befolyásolhatja az agyi erek tágulását vagy összehúzódását, ami fejfájást okoz.
 • Környezeti tényezők: Bizonyos élelmiszerek (pl. érett sajtok, feldolgozott húsok), alkoholfogyasztás, erős illatok, villogó fények, napi rutinban való változás, alváshiány vagy túl sok alvás, stressz, és még az időjárás-, vagy légnyomásváltozások is kiválthatnak migrént.
 • Hormonális változások: Különösen a nők esetében a menstruációs ciklussal kapcsolatos hormonális változások, pl. az ösztrogénszint ingadozása, migrént válthatnak ki.
 • Fizikai tényezők: Intenzív fizikai megerőltetés, vagy fáradtság szintén előidézhet migrénes rohamot

migrén oka

 

Hogyan kezeljük a migrént?

A migrén kezelése komplex feladat, amely magában foglalja az okok feltárását, a tünetek enyhítését, és a rohamok megelőzését. Íme néhány lépés, és kezelési lehetőség:

Tünetek nyomon követése

A migrénkezelés első lépése a tünetek pontos azonosítása, és a migrénrohamok nyomon követése. A migrénnaplóban felvezetheti:

 • a rohamok időpontját
 • intenzitását
 • időtartamát
 • valamint az azokat megelőző, és kísérő tüneteket

Ezek a későbbiekben segíthetnek felismerni a migrént kiváltó okokat.

 

Életmódbeli változtatások

Az életmódbeli változtatások kulcsfontosságúak lehetnek a migrénes rohamok gyakoriságának, és súlyosságának csökkentésében. Ilyen változtatások lehetnek:

 • a rendszeres testmozgás
 • elegendő mennyiségű és minőségű alvás
 • stresszkezelési technikák elsajátítása
 • és az egészséges táplálkozás

Ezek a változtatások nem csak a migrént segíthetik kezelni, de általános egészségügyi előnyökkel is járnak.

 

Gyógyszeres kezelés

Számos gyógyszer áll rendelkezésre a migrén kezelésére, amelyek között szerepelnek nem vényköteles fájdalomcsillapítók, valamint migrénspecifikus gyógyszerek.
Ezek a gyógyszerek a rohamok kezdetén alkalmazva segíthetnek csökkenteni a fájdalmat, és a roham súlyosságát. Bizonyos esetekben preventív gyógyszeres kezelést is javasolhat orvosa, különösen, ha a migrénes rohamok gyakoriak, vagy különösen súlyosak.

 

Alternatív terápiák

Az alternatív terápiák, mint az akupunktúra, a masszázs vagy a biofeedback, szintén hatékonyak lehetnek a migrén kezelésében.

migrén kezelése

Haemo-lézer kezelés

A Haemo-lézer egy fényenergia terápia, egy viszonylag új, és innovatív megközelítése a migrén megszüntetésének. Ez a módszer közvetlenül a véráramba vezetett magas energiájú lézerfény segítségével javítja a vérkeringést, ezáltal növeli az oxigénellátást, és serkenti a sejtek anyagcseréjét, ami közvetlenül segíti a migrénes rohamokkal kapcsolatos tünetek csökkentését.
A terápia lényege, hogy a 658 nm hullámhosszú lézerfényt alkalmazva specifikusan javítja a vér komponenseinek működését, így elősegítve a jobb oxigénellátást és a gyulladásos folyamatok csökkenését, ami kritikus a migrén kezelésében.

Ez a módszer azok számára lehet ideális, akik a gyógyszermentes kezeléseket preferálják, vagy akiknél a hagyományos kezelések nem hoztak kellő eredményt. A kezelés során a látható piros lézerfényt közvetlenül a könyökvénán keresztül vezetik a véráramba, ami fájdalommentes és mellékhatásoktól mentes módszer. A kezelési időszak általában heti 2-4 alkalommal, alkalmanként körülbelül 25 percig tart.

 

Ha migrénnel küzd, foglaljon időpontot most!

Ha szeretne többet megtudni a lehetséges kezelésekről, különösen a Haemo-lézer terápiáról, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk és foglaljon időpontot, hogy mielőbb megszabadítsuk a kínzó fejfájástól!

© 2023 Járomi Medical Orvosi Rendelő - All Rights Reserved
menuchevron-down