Töltse le mobil applikációnkat!
Hétfő - Péntek 8:00 - 19:00
Szombat és Vasárnap - ZÁRVA
+36 (30) 903 2595
info@orvoskecskemet.hu
Talfája köz 58/2.
Kecskemét
E-Recept
Foglaljon időpontot mobilalkalmazásunkban!
E-Recept

2024.jún.26

Mi a végbéltályog? Tünetek, kezelése

Ebben a cikkben bemutatjuk a végbéltályog kialakulásának okait, jellemző tüneteit, illetve kezelési lehetőségeit.

Mi a végbéltályog?

A végbéltályog a végbelet körülvevő kötőszövet és zsírszövet bakteriális fertőzése és gyulladása, amely során az érintett területen egy gennyel teli üreg alakulhat ki.

végbéltályog kezelése

Hogyan alakul ki végbéltályog?

A végbélnyílás körüli mirigyek normális esetben váladékot termelnek, amely segít megőrizni a terület nedvességét és védi a fertőzésektől. Ha ezek a mirigyek elzáródnak, a természetes váladék nem tud a külvilág felé távozni, ami a normális esetben is jelenlévő baktériumok elszaporodását teszi lehetővé az adott területen. Emiatt fertőzés, gyulladás alakul ki. A fertőzés nem a külvilág, hanem a kötőszövetek felé terjed (az elzáródás miatt), ezzel tályogot kialakítva.

Milyen okok állhatnak a végbéltályog kialakulása mögött?

Végbéltályog kialakulásának számos oka lehet, bármely életkorban, nemtől függetlenül kialakuló kórkép.
A betegség létre jöttében szerepet játszhat:

  • Trauma ( pl. az érintett terület megsértése)
  • Gyengült immunrendszer (pl. cukorbetegség)
  • Nem megfelelő higiénia

 

Milyen tünetei vannak a végbéltályognak?

1. Fájdalom és diszkomfort

Az egyik leggyakoribb tünet a végbélnyílás körüli erős, lüktető fájdalom. Ez a fájdalom gyakran fokozódik ülés vagy székletürítés során. A fájdalom mértéke a tályog méretétől és helyétől függően változhat.

2. Duzzanat és kemény csomó

Az érintett terület megduzzadhat, és egy kemény, érzékeny csomó tapintható a végbélnyílás környékén. Ez a csomó a fertőzés következtében keletkezett váladákkal telt üreg, amely duzzanatot okoz.

3. Vörösség és melegség

A fertőzés helyén a bőr gyakran pirosra változik, és az érintett terület melegebbé válhat a gyulladás miatt. Ez a gyulladásos reakció a szervezet természetes válasza a fertőzésre.

4. Láz és általános rossz közérzet

Súlyosabb esetekben a végbéltályog lázat okozhat.

5. Váladékozás

Ha a tályog magától kifakad, genny és vér szivároghat a végbélnyílásból. Ez a váladékozás átmeneti enyhülést hozhat a fájdalom szempontjából, de nem jelenti a fertőzés megszűnését.

6. Székletürítési nehézségek

A fájdalom és a duzzanat miatt székletürítési nehézségek is jelentkezhetnek.

7. Sipoly kialakulása

Kezelés nélkül a tályog tovább fejlődhet és sipoly alakulhat ki, amely egy abnormális járat a végbél és a bőr felszíne között. A sipoly krónikus váladékozást és további fertőzéseket tud okozni

A végbéltályog diagnózisa

A végbéltályog diagnosztizálása általában egyszerű és gyors folyamat. A szakorvos már a beteg tüneteinek és kórelőzményének meghallgatása után gyaníthatja tályog jelenlétét. A végbéltájék manuális, tapintásos vizsgálata legtöbbször elegendő a diagnózis felállításához. Ha a tályog a felszínhez közel helyezkedik el, könnyen tapintható a bőrön keresztül.

Ritka esetekben, amikor a tályog mélyebben vagy atipikus helyen található, további képalkotó vizsgálatokra (pl. ultrahang, MRI) lehet szükség a tályog helyének és kiterjedésének pontos meghatározásához. Ezekre a vizsgálatokra általában csak kivételes esetekben van szükség, a fizikális vizsgálat legtöbbször elegendő a diagnózis felállításához.

Hogyan kezelhető a végbéltályog?

A végbéltályog kezelése szinte mindig sebészeti beavatkozást igényel. Az első lépés a tályog műtéti feltárása és lecsapolása, amely során az orvos eltávolítja a fertőzött váladékot. A műtét során minden járatot alaposan kitisztítanak, hogy a fertőzés ne terjedjen tovább.
Bár a sebészi beavatkozás a legfontosabb lépés, néhány esetben szükség lehet antibiotikumos kezelésre is. Az antibiotikum segít a fertőzés további terjedésének megakadályozásában és a gyógyulás felgyorsításában.

A végbéltályog nem gyógyul meg spontán, és otthoni kezeléssel sem kezelhető, kezelése szakszerű orvosi beavatkozást igényel, mivel a terület feltárása és kitisztítása nélkül a probléma nem szűnik meg, sőt, súlyosbodhat.

Ha végbéltáji panaszai vannak, foglaljon időpontot szakértőinkhez a Járomi Medical oldalán még ma!

 

© 2023 Járomi Medical Orvosi Rendelő - All Rights Reserved
menuchevron-down