Töltse le mobil applikációnkat!
Hétfő - Péntek 8:00 - 19:00
Szombat és Vasárnap - ZÁRVA
+36 (30) 903 2595
info@orvoskecskemet.hu
Talfája köz 58/2.
Kecskemét
E-Recept
Foglaljon időpontot mobilalkalmazásunkban!
E-Recept

2023.okt.10

Urológiai vizsgálat A-Z-ig: Minden, amit a folyamatról tudni érdemes

Az urológiai vizsgálat elengedhetetlen lépés a húgyúti rendszer, és a nemi szervek egészségének megőrzésében. De vajon mit is kell tudnia róla? Ebben a cikkben most részletesen tájékozódhat.

Miért fontos a rendszeres urológiai vizsgálat?

Az esetleges elváltozások rendszeres urológiai szűréssel időben kiszűrhetők. 40 éves kor felett érdemes évente egyszer szűrésen részt venni, különösen, ha a családban korábban előfordult már urológiai eredetű betegség.

Mikor van szükség urológiai vizsgálatra?

urológia vizsgálat menete

  • Vizeléssel kapcsolatos tünetek: Ha olyan tünetei vannak, mint: gyakori vizelés, gyenge vizeletáramlás, rendszeres éjszakai vizelés, véres vizelet, ehhez pedig alsó hasi- és hátfájdalom társul, mindenképpen keressen fel urológus szakorvost.
  • Prosztata problémák: Ha a prosztata megnagyobbodott, a megfelelő kezeléshez feltétlenül szükséges a rendszeres urológiai kontroll.
  • Megelőzés és szűrés: 40 éves kor felett, még ha nincs is panasz, érdemes rendszeresen szűrővizsgálaton részt venni, így időben felfedezhetőek, illetve kezelhetőek a lehetséges problémák.

 

Az urológiai vizsgálat menete

Urológiai vizsgálat során a szakorvos alaposan átnézi a vesék, húgyútak, és nemi szervek állapotát.
A vizsgálat előtt gondolja végig panaszát, esetleg készítse elő korábbi leleteit a pontos tájékoztatás érdekében.

  • Beszélgetés az orvossal: Részletes konzultáció a panaszairól, tüneteiről és általános egészségi állapotáról.
  • Fizikai vizsgálat: A szakember röviden átnézi a külső nemi szerveket. Tapasztalata biztosítja, hogy a vizsgálat diszkrét legyen, semmiképp se kellemetlen.

Az alábbiakban ismertetett eljárásokra csak akkor kerül sor, ha az orvos azt indokoltnak tartja az Ön panaszai, és egészségi állapota alapján:

  • Vizeletvizsgálat: Laboratóriumi analízis az Ön vizeletmintáján.
  • Ultrahangos urológiai vizsgálat: Ezzel a képalkotó módszerrel pontosabb képet nyerhetünk a belső szervek állapotáról.
  • Cystoszkópia: Más néven hólyagtükrözés, ami által szakorvos részletes képet kap a húgyhólyagról. Intim vizsgálat, az orvos minden tőle telhetőt megtesz a páciens kényelme érdekében. Csak specifikus esetekben javasolt.

A vizsgálat az eredmények, és a kezelés megbeszélésével végződik.

 

Női vagy férfi urológus: Melyik a jobb választás?

Első vizsgálat előtt, felmerülhet a kérdés: vajon milyen nemű orvoshoz érdemes fordulni? Függetlenül attól, hogy női vagy férfi urológust választ, klinikánkon minden orvos kiváló képzési, és elsőrangú gyakorlati háttérrel rendelkezik.

Ami a különbséget adhatja, az a páciens komfortérzete. Válasszon olyan orvost, akivel kényelmesen, és biztonságban érzi magát!

 

Hogyan válasszunk magunknak urológust?

urológia orvos választás

Az urológus kiválasztása kritikus lépés a gyógyulás útján. Érdemes tájékozódni ismerősöktől, akár internetes értékelések alapján. Szintén mérlegelje az első konzultáción alapuló benyomásokat is. Legyen proaktív, tegyen fel kérdéseket, és végső soron érezze szakértő kezekben, bizalmasan magát a választott szakemberrel!

Foglaljon Időpontot Most!

Maradt még kérdése a vizsgálattal kapcsolatban? Kollégáink minden kérdésére szívesen válaszolnak. Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma!

© 2023 Járomi Medical Orvosi Rendelő - All Rights Reserved
menuchevron-down