Töltsd le mobil applikációnkat!
Hétfő - Péntek 8:00 - 17:00
Szombat és Vasárnap - ZÁRVA
+36 (30) 903 2595
info@orvoskecskemet.hu
Talfája köz 58/2.
Kecskemét
E-Recept
Foglaljon időpontot mobilalkalmazásunkban!
E-Recept

2024.ápr.30

Hogyan kezelhető az ekcéma?

Ebben a bejegyzésben ismertetjük, milyen okok állnak az ekcéma kialakulása mögött, hogyan kezelhető, a cikk végén pedig bemutatunk egy lehetőséget, amellyel otthonról, egyszerűen kezelheti bőrproblémáit.

Mi az ekcéma?

Az ekcéma, amelyet atópiás dermatitisznek is neveznek, egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség. Gyakran jellemzi viszketés, bőrszárazság, kipirosodás, a bőr berepedezése és hámlása. Az ekcéma tünetei időszakosan súlyosbodhatnak és enyhülhetnek, és a bőrirritáció mértéke betegenként eltérhet.

 

Miért alakul ki ekcéma?

Az ekcéma kialakulásához számos tényező együttes jelenléte szükséges.

Genetikai hajlam

Azokban a családokban, ahol a felmenők között előfordult ekcéma, asztma vagy szénanátha, nagyobb valószínűséggel alakul ki ekcéma.

 

Immunrendszeri zavar:

Az immunrendszer túlérzékeny reakciója is közre játszhat az ekcéma kialakulásában. Normál esetben az immunrendszer védi a szervezetet a kórokozókkal szemben.

Az ekcéma esetében azonban az immunrendszer tévesen veszélyesként érzékel ártalmatlan anyagokat, védekezésként pedig gyulladásos reakciót indít.
Ez a gyulladás okozza a bőr vörösségét, duzzanatát és a viszketést. Az immunrendszer ezen túlérzékenysége azonban nem csak külső, hanem belső tényezők, például stressz vagy étrend által is előfordulhat.

 

A bőr védőrétegének gyengülése:

Az ekcémás bőrben ez a természetes bőrbarrier sérült, emiatt a bőr fokozottan érzékeny lesz pl. környezeti szerekre, ami a bőr szárazságához és repedezettségéhez vezet.

 

Környezeti tényezők:

Kiegészítve a fent említett három fő okot, az ekcéma kialakulását befolyásolhatják különböző környezeti és életmódbeli tényezők is.
Ilyen a:

  • kemikáliákkal történő érintkezés
  • stressz
  • hormonális tényezők
  • éghajlatváltozás pl. hideg, száraz idő
  • a bőr túlzott szappanozása
  • alváshiány
  • ételallergia pl. tejtermékek, glutén, szója

Ezek ronthatják a meglévő ekcémát, vagy hozzájárulhatnak annak kialakulásához arra érzékenyeknél.

 

Az ekcéma kezelése

Az ekcéma kezelésénél arra törekszünk, hogy a beteg tünetmentes legyen, hisz végérvényes gyógyítása nem minden esetben lehetséges. Komplex folyamat, amely magában foglalja a tünetek enyhítését, a bőr állapotának javítását, valamint a kiváltó és súlyosbító tényezők elkerülését. A kezelés célja, hogy minimalizálja a tüneteket, és csökkentse a kialakulás kockázatát.

Hidratáló krémek rendszeres használata:

A bőr hidratálása kulcsfontosságú az ekcéma kezelésében. A hidratálók segítenek pótolni a bőr nedvességtartalmát, és erősíteni a bőr védőrétegét. Ezáltal csökkentik a viszketést, a bőrpírt és a gyulladást. Fontos, hogy olyan hidratáló terméket válasszunk, amely mentes a potenciálisan irritáló anyagoktól, pl. illatanyagok és tartósítószerek.

 

Gyulladáscsökkentő és antihisztamin gyógyszerek:

A gyulladáscsökkentő krémek, valamint az antihisztaminok segíthetnek a bőrgyulladás és a viszketés enyhítésében.
Használat előtt mindenképp egyeztessen kezelőorvosával!

Kiváltó okok elkerülése:

Fontos lépés az ekcéma kezelésében azon kiváltó és súlyosbító tényezők azonosítása és elkerülése, amelyek ronthatják a bőr állapotát. Próbálja kerülni azokat az allergéneket, amelyeknél ekcémás reakciót tapasztalt.

 

Végezzen bőrgyógyászati vizsgálatot otthona kényelméből

A technológia fejlődésével már nem szükséges személyesen megjelenni a bőrgyógyászati rendeléseken. A digitális bőrgyógyászati rendelések lehetővé teszik az ekcéma és más bőrproblémák (pl. megváltozott anyajegy) diagnosztizálását és kezelését online konzultációk során.

A folyamat négy lépésből áll: fiók létrehozása, problémás bőrfelület képének feltöltése, tünetek megadása, és a kezelési csomag kiválasztása.
Az elővizsgálatot mesterséges intelligencia végzi, majd a Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinikájának szakemberei adják meg a végső diagnózist és a kezelési javaslatokat. Ha a weboldalunkon keresztül igénybe veszi a szolgáltatást, és a fizetéskor a "jaromi10" kuponkódot használja, a vizsgálat díjából 10% kedvezményt kap.

© 2023 Járomi Medical Orvosi Rendelő - All Rights Reserved
menuchevron-down