Töltse le mobil applikációnkat!
Hétfő - Péntek 8:00 - 17:00
Szombat és Vasárnap - ZÁRVA
+36 (30) 903 2595
info@orvoskecskemet.hu
Talfája köz 58/2.
Kecskemét
E-Recept
Foglaljon időpontot mobilalkalmazásunkban!
E-Recept

2024.febr.08

Mit kell tudni az aranyérről?

Senki nem beszél róla, pedig minden második ember érintett benne.

Az aranyér egy igen gyakori, a mindennapokat megkeserítő, kellemetlen, és fájdalmas betegség. Ezért, még ha kényes téma is, fontos róla beszélni, megérteni a mögöttes okokat. Tudni a megfelelő kezelési lehetőségekről, elkerülve ezzel a lehetséges szövődményeket.

Ez a bejegyzés részletesen foglalkozik az aranyérrel: pontosan mi az aranyér, milyen tünetei és típusai vannak, hogyan alakul ki, és milyen esetekben kell szakorvosi segítséget kérni kezeléséhez. A célunk, hogy növeljük a tudatosságot az aranyér körül.

aranyer - faj

 

Mi az aranyér?

Az aranyér nem más, mint egy visszértágulat. A végbélnyílás, vagy a végbél alsó részének vénás duzzanata, ami fájdalmat, viszketést és vérzést okozhat. Ez a rendellenesség akkor alakul ki, amikor a végbélnyílás körüli vénákra túlzott nyomás nehezedik, ami a azok kitágulásához, és gyulladásához vezethet.

Az aranyér két fő típusa létezik: a belső és a külső aranyér, amelyek különböző tüneteket produkálhatnak. Mindkét típus kellemetlenséget, és egészségügyi problémákat okozhat, így fontos a korai felismerés és kezelés.

 

Hogyan alakul ki az aranyér?

Az aranyér kialakulásának leggyakoribb oka a túlzott nyomás a végbél, és a végbélnyílás vénáin. Ekkor az erek kitágulnak, sérülékenyebbé, gyulladásra hajlamosabbá válnak.

Kialakulásának oka lehet:

 • Székrekedés
 • Terhesség
 • Kötőszöveti gyengeség
 • Ülő életmód
 • Túlzott erőlködés miatt (pl. sportolás közben)
 • Túlsúly
 • Kevés rostot tartalmazó étrend
 • Idősödés során a kötőszövetek gyengülése

 

Milyen tünetei vannak az aranyérnek?

Az aranyér tünetei közé tartozik:

 • végbélnyílás körüli fájdalom
 • erős végbélfájdalom ülés közben
 • viszketés, égő érzés a végbél körül
 • vérzés székletürítés során

A külső aranyér esetében a végbélnyílás körül tapintható csomók is megjelennek.

aranyer - fajdalom

 

Milyen típusai vannak az aranyérnek?

Belső aranyér:

A belső aranyér a végbél belsejében alakul ki. Kezdeti stádiumában gyakorta észrevétlen marad,  mivel ezen a területen nincsenek fájdalomreceptorok, így nem okoz fájdalmat. Leggyakoribb tünete, ha friss vér jelenik meg a székleten, vagy a WC-papíron.

 

Külső aranyér:

A külső aranyér a végbélnyílás körül alakul ki, pontosabban azon kívül, kidomborodva jelenik meg. Ez a típusú aranyér nagyfokú fájdalommal, viszketéssel jár.

aranyer - belso-kulso

 

Mikor kell orvoshoz fordulni aranyérrel?

Az aranyérrel kapcsolatos tünetek sok esetben otthon is kezelhetők (pl. krémmel, tablettával), különösen a korai stádiumban. Azonban bizonyos helyzetekben szükséges proktológiai szakorvosi vizsgálat.

 • Tartós, kezelésre nem reagáló tünetek
 • Erős vérzés
 • Elviselhetetlen fájdalom
 • Trombózisra való hajlam

 

Milyen szövődményei lehetnek az aranyérnek?

Ha nem kezelik, az aranyér súlyosbodhat, és különböző szövődményekhez vezethet.

Az egyik leggyakrabban előforduló következmény az úgynevezett aranyeres krízis. Ez voltaképpen az aranyeres csomó kizáródását jelenti a végbélen kívülre. Ez duzzadással, erős fájdalommal, és gyulladással jár.

Aranyér esetében kitágult erekben a véráramlás lassabb, ezért fennáll a trombózis veszélye is.

Valamint előfordulhat fertőzés, fekély, vagy az adott bélszakasz elhalása is.

Ha aranyere van, kezelését semmiképp se vegye félvállról!

 

Az aranyér megfelelő ismerete, és kezelése jelentősen javíthatja az érintettek panaszait. Ne hagyja figyelmen kívül a tüneteket, és forduljon szakemberhez, ha szükséges. 

A proktológiai szakrendelés a végbél, és a végbélnyílás betegségeinek diagnosztizálására, és kezelésére összpontosít. A proktológia kiterjed az aranyérre, a végbél környékének gyulladásaira, jóindulatú és rosszindulatú daganataira, valamint a béltraktus alsó szakaszának, és a végbélnek a különböző elváltozásaira. Proktológiáról bővebben itt olvashat.

 

Jelentkezzen Időpontért Most!

Ha aranyér tüneteit észleli, ne késlekedjen: keresse fel a Járomi Medicalt, és jelentkezzen be konzultációra proktológiai szakrendelésünkre, hogy személyre szabott tanácsot, és mielőbbi kezelést kapjon!

© 2023 Járomi Medical Orvosi Rendelő - All Rights Reserved
menuchevron-down